Øl og bryggerier

I denne artikkelen skal vi snakke om hva slags forskjellige typer øl som finnes, vi skal også se litt på hvordan bryggerier fungerer. Det første vi skal begynne med er derimot å definere hva som menes med øl, fordi selv om vi vet at det er drikk som inneholder alkohol så er det ikke sikkert at vi vet hva nøyaktig som gjør en øl til en øl.

Øl

Øl er i all hovedsak laget av maltet korn, humle, vann og gjær. Øl har forskjellige klasser også, som sier noe om hvor sterk ølen er. Det finnes mange forskjellige typer øl, la oss begynne med å se på tradisjonell norsk øl. I denne typen øl bruker vi einer som gir sin egen smak. I Norge har vi også en type juleøl som er eldre enn selve tradisjonen av å feire jul.

Det finnes også veldig mange andre forskjellige typer øl. For eksempel har vi en sur type øl som produseres av Carlings og Strongbow. Disse ølene smaker nesten som sjampanje, og de kan oftest bli veldig syrlige eller i noen tilfeller veldig lik cider.

Dersom du har noen du er glad i som elsker øl så kan du skaffe noen av disse digge typene øl til den personen til valentinsdagen for eksempel. Du kan også finne valentinsdag gave (til han & henne i denne lenken som er gitt.

Dersom du har lyst på en litt mørkere type øl så kan du sjekke ut noe som heter for en porter-øl. Denne type øl er også mørk, på samme måte som stouts.

Fabrikker

Det finnes mange store og små fabrikker i verden som produserer øl. La oss se litt nærmere på hvordan det fungerer. Vi har laget øl veldig lenge, i over 6000 år faktisk. I dag kan vi lage det i store mengder, med bedre kvaliteten, med mindre arbeid. Det finnes mange forskjellige prosesser som er inkluderte i lagingen av bryggingen.

Det finnes faktisk også i dag mindre bryggerier som vi kaller for mikrobryggerier. Dette er på en måte en blanding mellom en bar og et bryggeri. Mikrobryggeriet lager sitt eget øl og selger det til folk, men oftest til å en dyrere pris enn masseproduserte øltyper som vi kan finne i butikken.

Selve bryggeriet i fabrikker blir veldig nøye kontrollert for å forsikre at kvaliteten blir bra. Det for eksempel ta over 10 dager å brygge ølen etter at gjæren har blitt tilsatt. I denne prosessen så blir gjæret til sukker, og noen uker etter dette så kan vi begynne å se at ølet begynner å bli ferdig laget. Etter at denne prosessen er ferdig så må derimot ølen fortsatt filtreres, og ofte opptil flere ganger før den blir klar og god.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

pureview